arctonik mire jó

Ha az ember lánya elkezd a bőrápolásról olvasgatni, hamar eljut a "lemosás-tonizálás-hidratálás" hármashoz, mint az alaphoz, amivel "illik" ápolni a bőrünket. Az arctonikok igazi régi motorosok a bőrápolásban, de mostanában sokat változott a szerepük, és már az sem annyira egyértelmű, hogy mire is jók, kellenek-e vagy sem? Szóval ebben a cikkben most jó alaposan körbejárjuk a témát, és megválaszolunk minden kérdést. :)

Arctonik régen: a pH helyreállító

Régebben az volt az arctonik szerepe, hogy helyreállítsa a bőr pH-értékét arctisztítás után. Ez akkor volt fontos, amikor még a szappanoknak és a lemosóknak erősen lúgos (vagyis magas) volt a pH-értéke, ami nem tesz jót a bőrnek. A bőr ugyanis enyhén savas pH-értéken érzi klasszul magát (5-ös érték alatt egy picivel), és ha ezt az egyensúlyt egy jóval magasabb pH-értékű termékkel (mint például a ph 9-10-es szappanok) lerohanjuk, akkor annak könnyen irritáció, bőrfeszülés, szárazság vagy akár pattanás lehet a következménye.

Azóta viszont 180 fokos fordulatot vett a világ, és a korszerű, kíméletes, vízzel könnyen leöblíthető lemosókkal már más a helyzet (a szilárd szappanok oroszlánrésze viszont továbbra is magas pH-n működik). Mivel ezek nem (vagy csak alig) változtatják meg a pH-értéket, a bőr képes önmaga egyensúlyban tartani az egészséges pH-szintet.

Így a tonikok eredeti szerepe igazából feleslegessé vált. De akkor vajon miért találkozhatunk a mai napig is tonikokkal a shopokban? Múzeumba való, poros darabokról van csak szó, amit a skincare-rajongók otthon kitehetnek a polcra, csak úgy, gyönyörködni bennük, vagy van valami új szerepük, amiért fontos őket használni?

Tonik most: kell vagy sem?

Az igaz, hogy az arctonikok fent is írt régi, pH helyreállító szerepe már nem éppen aktuális, de egy modern, hasznos összetevőkkel teletömött tonik továbbra is klassz dolog a bőrödnek. Persze nem kötelező elemei a bőrápolásnak, de szuper bónuszt jelentenek, amiért csak extrán hálás lesz a bőröd. Hogy miért?

  • extra, hasznos összetevőkkel látjátk el a bőrt, akárcsak egy gyömölcs/zöldség juice a főételed mellett
  • folyékony állagúak, így szuperül rétegezhetőek, és szépen beilleszthetőek egy többlépéses, profi rutinba
  • közvetlenül lemosás után használva nagyon jól esik a bőrnek egy tonik, és persze segít a smink és a szennyeződések legutolsó maradványait is eltüntetni

Van különbség arctonik és arctonik között?

Nem is hinnéd, mekkora különbségek vannak. Hogy egy frappáns hasonlatot használjunk: lehet, hogy ugyanúgy találsz az étlapon creme brulee-t egy kifőzdében és egy top étteremben. De ettől még nem ugyanolyanok, sőt valószínűleg ég és föld a kettő! A tökéletes tonikot pedig (akárcsak a tökéletes creme brulee-t) megtalálni nem egyszerű. A legtöbb ugyanis nemhogy tökéletesnek, de még jónak sem mondható igazán.

A tonikoknak 3 nagy csoportjuk van:

  1. Alkohol alapú tonikok: gyakran tartalmaznak alkoholon kívül összehúzó vagy csípős hatású, bizsergető érzést kiváltó összetevőket is, mint például mentolt. Az ilyen tonikokat mindenképpen kerüld, mert hosszabb távon jobb esetben csak kiszárítják a bőrödet, rosszabb esetben pedig a szabadgyökök elszaporodását idézik elő, és irritációt váltanak ki, ami nem tesz jót a bőrnek.
  2. Víz és glicerinalapú vagy glikolalapú tonikok illatanyagokkal: például citrusfélék illóolajával. Ezeket a termékek általában frissítő arcvízként emlegetik, de csak kicsit tesznek jobbat a bőrödnek, mint például egy eau de cologne. A bennük lévő erős illatanyagok a bőrirritáció és allergia gyakori okai.
  3. Vízbázisú termékek hasznos összetevőkkel: Nagy arányban tartalmaznak például hidratáló összetevőket, bőrazonos vegyületeket, antioxidánsokat vagy olyan sejtkommunikáló hatóanyagokat, mint a niacinamide.

Elhagyhatom a tonikot a bőrápolási rutinból?

Ha jó tonikot választasz, akkor mi csak bátorítani tudunk a használatára, mi több, erőteljesen ajánljuk is, hogy építsd be a bőrápolási rutinodba!

Ha viszont olyan tonik mellett tetted le a voksod, ami hasznos összetevőket tartalmaz, akkor ne ugord át ezt a lépést! Egy minőségi, klassz tonik ugyanis simább, egyenletesebb, nyugodt bőrt fog eredményezni, ráadásul elősegíti a bőr természetes regenerációs folyamatait is.

Mikor használjam?

A tonikokat reggel és/vagy este is nyugodtan használhatod, ahogy kényelmes Neked! Oké, ez így rendben van, de vajon melyik lépésként iktasd be?

Erre nem tudunk teljesen egyértelmű választ adni Neked, de az biztos, hogy arcmosás után, és nem folyékony állagú szérumok, krémek előtt. Használhatod közvetlenül a lemosást követő 2. lépésként, még hámlasztás előtt, de kipróbálhatod 3. lépésben, folyékony hámlasztó után is. Ahogy Neked kényelmesebb, és ahogy a legjobban esik a bőrödnek! 

Forrás: https://skinsmart.hu/szakertoi-tanacsok/hasznaljak-tonikot-vagy-sem/

A Farmasi cég 2023. május 1-ével megszüntette a magyarországi tevékenységét! A Farmasi termékek többé már nem kaphatóak Magyarországon!

Webáruház készítés